Koruna nejníže za 5 let aneb Jak nás ČNB obírá o úspory

6. 08. 2014 15:20:00
Kdo drží české koruny, má smůlu. Po intervencích ČNB se koruna propadla k 28 Kč za euro, čímž se dostala vůči euru na pětileté dno. K dolaru oslabila rovněž, testuje dvouleté dno. Dovozy zdraží, což pocítí každý - zdraží se potraviny, benzín i další importy. Zaplatíme prostě opět víc. Úspory v korunách se ale budou znehodnocovat i nadále. Po poklesech finančních trhů zlevnily akcie, také zlato a stříbro je na atraktivních úrovních.

Česká národní banka by si zasloužila nové označení: svými intervencemi nepokrytě obírá občany o úspory. Spíše by se hodilo označení Česká PROTInárodní banka. Nejde o hru se slovíčky nebo o laciné vtipkování. Intervencemi proti domácí měně dosáhla ČNB propadu kurzu české koruny vůči euru na pětileté dno. Logicky oslabila koruna i proti dalším světovým měnám: vůči dolaru vidíme dvouleté minimum.

Co to znamená pro běžného občana?

Za prvé jde o zdražení dovozového zboží, a toho je v běžném spotřebním koši většina. Dovážíme jak obilí, tak brambory, ovoce, mléčné výrobky i maso. Jedinou útěchou může být fakt, že aktuálně komodity zažívají dlouhodobý medvědí trh, čili cena komodit na burze klesá. Každopádně zlevnění čeští občané nepocítí - pokles cen komodit na světových trzích bohužel zničí devalvace české koruny.

V důsledku toho poklesne kupní síla, prostě si za běžnou výplatu člověk koupí stále méně. Stačí ostatně porovnat cenu potravin a energií třeba před rokem s aktuální realitou. Za tisícovku si prospět koupíme méně a méně. A po dnešku bude opět hůře. Otázkou je pouze, kdy se znehodnocení české koruny promítne do běžných maloobchodních cen.

Také úspory na bankovních účtech mají opět menší hodnotu. Proč? To jsme si vysvětlili v předchozích odstavcích - za úspory si střadatel koupí stále méně a méně. A bohužel tomu bude tak i nadále. Poslední statistiky naznačují, že Evropě dochází pomalu dech. Jediným tahounem evropské ekonomiky je Německo, zatímco Itálie dnes technicky spadla opět do ekonomické recese. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi se netají ochotou aplikovat stejný postup, jaký v tuzemsku používá Česká národní banka: znehodnotit euro a tím se (po kolikáté už?) pokusit nastartovat chřadnoucí evropskou ekonomiku. Klín se vytlouká klínem ...

Tím se roztáčí spirála i pro českou korunu. Nižší hodnota eura donutí Českou národní banku opět k dalším intervencím proti koruně. A hodnota koruny, potažmo hodnota úspor, opět klesne. Začarovaný kruh? Ano, v ekonomice eurozóny postavené na zásazích centrálních bank, je to prakticky neřešitelná hádanka. Jestli to někoho utěší, v USA je to stejné ... a Číně pomalu dochází dech.

Eskalace konfliktu na Ukrajině opět přilévá olej do ohně. Finanční trhy zažívají otřesy a velké denní propady. Index strachu VIX roste. Nicméně v každé kritické situaci jsou také pozitivní momenty: poklesy akciových trhů upouštějí páru z cenové bubliny, klesající ceny akcií by mohly opět přilákat kupce. Také drahé kovy, tradiční pojistka proti inflaci, nejsou v aktuální situaci nijak drahé. Cena zlata se stále drží pod 1300 USD a investiční stříbro lze nakupovat při spotové ceně pod 21 USD.

Kdo prožil na finančních trzích léta 2008-2011, ví o paradoxu rizik: Velké propady přinášejí dobré nákupní příležitosti, které se opakují jednou za cca 7-10 let. Možná stojíme na počátku této šance. Připraveným štěstí přeje. Co dělat v situaci, kdy česká koruna oslabuje, jsem již psal mnohokrát na svém osobním blogu (viz link v textu pod mojí fotkou).

Autor: Martin Kopáček | středa 6.8.2014 15:20 | karma článku: 28.11 | přečteno: 1859x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1776

Jsem burzovní obchodník.

Podívejte se na můj web:

www.martinkopacek.cz

 

 

Jsem burzovní obchodník a investor.

Obchoduji opce na US burzách od roku 2005.

Věnuji se investicím do drahých kovů. Není to umění ani věda, je to řemeslo.

Získané zkušenosti dávám k dispozici dalším zájemcům.

Burza má dvě nádherné vlastnosti: je dostupná každému a s nikým si zde nekonkurujete.

---

Know-how a postřehy najdete na : www.martinkopacek.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...