Drogy, sex a Di Caprio

1. 02. 2014 20:37:44
Kdo má rád "filmy z nejbohatší míle", neměl by vynechat film Vlk z Wall Street. Nosy plné kokainu, lepé děvy v každém sudém záběru. Jachty a rychlé vozy. Extravagantní zábavy zámožných Amíků, peněz co kapsa ráčí... Di Caprio exceluje, efektní scény střídají jedna druhou. Škoda je, že film je vlastně o jen o ne/obyčejném podvodníkovi. S děním na burze má společného jen málo.

Vyrazili jsme s přítelkyní na Di Capria, aka Vlka z Wall Street. Film čerpá z reálných událostí, z bohatého kriminálního životopisu Jordana Belforta. Skutečný Vlk z Wall Street se proslavil svojí schopností obrat důvěřivé klienty. S týmem kompliců prodával předražené akcie pochybných firem, tzv. penny stock. Akcie firem také nově uváděl na burzu (IPO). Dostal se tak k obrovskému majetku, z větší části proti platným zákonům a obcházením regulátorů akciového trhu. A mezitím užíval života, co to jen šlo.

Drogy, sex, rychlá auta, jachty. O tom je převážná většina filmu. Snahou režiséra Martina Scorseseho je šokovat diváka extravagancí, bezuzdným hýřením a rychlým spádem. Filmový Vlk, Leonardo Di Caprio, velí týmu "brokerů", kteří po telefonu vnucují tisícům lidí bezcenné penny stock a inkasují obrovské marže. Tím pomáhají Di Capriovi ke stále luxusnějšímu životu - Jordan Belfort vydělával téměř milion dolarů týdně. Na denním pořádku v podvodnické firmě jsou skupinové sexuální radovánky s luxusními děvčaty, kuriozní sázky o velké peníze, drogy a moře alkoholu. A peníze, peníze, peníze.

Pak přijde FBI, neúplatní hoši s odznakem postupně dostanou Vlka do kouta. A je konec. Di Caprio zjistí, že nemá kam ustoupit a pro vlastní záchranu práskne federálům své komplice. Odsedí si dohodnutý trest a dál se živí tím, že pořádá semináře o prodeji. Prodávat umí - příklad s tužkou (kdo viděl, ví) se nepochybně dostane do panteonu filmových hlášek.

A tím se dostávám k meritu. Celý film byl vlastně o podvodním prodeji. Nic víc.

Belfort-Di Caprio není specialista na burzu, ale na prodej. Film nepokrytě kopíroval celé scény z kultovního Rizika (Boiler Room), kde jde rovněž o podvodný prodej bezcenných akcií. Nic nového se tedy nekoná, pouze Scorsese pracoval s podstatně větším rozpočtem a s hereckými hvězdami první kategorie.

S burzou má film společné pouze prostředí. Nostalgicky jsem zavzpomínal na druhý díl filmu Wall Streeet, kde exceloval Michael Douglas. Zde bylo o burze, o příčinách i důsledcích finanční krize let 2008-2011 pojednáno geniálně. Nelze nezmínit také kultovní snímek Makléř (Rogue Trader), životopisný snímek o burzovním obchodníkovi Nicku Leesonovi, který šílenými spekulacemi s japonským indexem Nikkei vymazal z finančního světa nejstarší investiční banku v Anglii, slavnou Barrings.

Takže? Kdo chcete prožít prvotřídní herecký výkon Leonarda Di Capria, neváhejte. Těšíte se na divoký život zbohatlíků? Budete nadšeni. Je libo vidět skandální život ve stylu drogy, sex a miliony? I to dostanete mírou vrchovatou. Životopis Jordana Belforta obsahuje vše. Je to ale pořád jen film o životě podvodníka. Efektní, skvěle zahraný. Nic víc.

Dočkáme se časem zfilmovaného životopisu některého z ještě větších podvodníků, kteří operovali na "nejbohatší míli"? Takový Bernie Madoff, který provozoval desítky let podvodné Ponziho schéma a tisíce lidí obral o desítky miliard, by byl určitě mimořádně zajímavý ...

Vlk z Wall Street o dění na Wall Street není. Není zde nic o dění burze, o traderech anebo o makléřích. Scorseseho film tak zbytečně zůstává jen na okraji. Laik se pouze upevní v obecných mýtech o obrovském riziku, podvodech a zlodějích. Škoda.

Autor: Martin Kopáček | sobota 1.2.2014 20:37 | karma článku: 14.15 | přečteno: 1134x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1776

Jsem burzovní obchodník.

Podívejte se na můj web:

www.martinkopacek.cz

 

 

Jsem burzovní obchodník a investor.

Obchoduji opce na US burzách od roku 2005.

Věnuji se investicím do drahých kovů. Není to umění ani věda, je to řemeslo.

Získané zkušenosti dávám k dispozici dalším zájemcům.

Burza má dvě nádherné vlastnosti: je dostupná každému a s nikým si zde nekonkurujete.

---

Know-how a postřehy najdete na : www.martinkopacek.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...