Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důl? To je díra v zemi, ten vám nemůžou vzít!

Uhlobaron Ptáček svojí slavnou větou vyvolává smích mnoha generací ctitelů Járy Cimrmana. Většina diváků si ale neuvědomí, že stejné nebezpeční hrozí jim samotným. Nejde jen o důl a o pana uhlobarona Ptáčka. Může jít také o váš dům a o vás. Že je to nereálné? Ale vůbec ne. Rizika vlastníků domů a bytů rostou.  

Slyšíme to neustále a ze všech stran: "Nejlepší investicí je dům, nejlepší investice je do bytů! V domě budeme bydlet sami, byty budeme na stará kolena pronajímat. Je to skvělé zajištění na stáří a také je to skvělá investice!"

Tak vypadá investiční mantra většiny zámožnějších Čechů. Což o to, komu by se nelíbilo bydlet ve vlastním bytě nebo domě? Komu by se nelíbilo sčítat příjmy z nájemného ? Ale podívejme se na tři základní rizika. Myslím, že stojí za pozornost:

 

První riziko: Stavíme Matiční ulici

Zkuste si představit, že se do vedlejšího bytu nastěhuje rodina, kterou bychom v rámci politické korektnosti nazvali "sociálně vyloučená". Hluk, nepořádek atd. Noční pitky, křik z oken na ulici. Pobíhající děcka po ulici, hlučné postavy po domě... K původním "nájemníkům" se kdo-ví-odkud přistěhovávají další a další. Hluk a nepořádek se zvyšuje.

Klidná lokalita se změnila. Kdo může, rychle se stěhuje pryč. Ceny bytů a domů ovšem rapidně klesají, dosud solidní adresa se začíná měnit v problematickou lokalitu. Do uvolněných domů a bytů přibývají další "nepřizpůsobiví".

A pak je konec. Zjistíte, že váš dům či byt stojí v lokalitě, které se začne přezdívat místní "Bronx". Nikdo zde byt ani dům nakoupí, nikdo si jej od vás nepronajme.

 Že to právě u vás není reálné? Nikdy neříkejte nikdy. Stačí jeden mazaný filuta, který bude žít z tučných dávek na bydlení, které mu jeho "nájemníci" budou nosit. Nebo jeden majitel většího objektu, odkud bude chtít problémové osoby vystěhovat - a k vaší smůle se byt uvolnil právě nedaleko toho vašeho. To jsou příběhy z reality, nikoliv šedá teorie.

 

Druhé riziko: Město duchů

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Ze suchých čísel plyne přibližně toto: Pomalu ale jistě vymíráme, takže časem nebude možná komu byty pronajímat. Kdo se opájí vidinou, jak pronajímá byty bohatým přistěhovalcům, ten by se měl vážně zamyslet nad důvody, proč většina přistěhovalců putuje do Evropy. Většina přistěhovalců prchá ze svých zemí z ekonomických důvodů. Představa, že se u nás hbitě naučí náš jazyk, asimilují se a parádně zabodují na trhu práce, to je čirá utopie.

Není problém byt koupit. Není problém postavit dům. Statistika porodnosti ale jasně ukazuje, že bude velký problém najít solventního nájemníka.

 

Třetí riziko: Důl barona Ptáčka

Cimrmanův uhlobaron si myslel, že nemovitost (v případě pana Ptáčka důl) nikdo nemůže ukrást. A to z toho důvodu, že nemovitost se nedá strčit pod kabát a odnést. Publikum se dnes právem směje uhlobaronově naivitě: ukrást nemovitost je snadné, stačí správný zákon. A nemusí to být "znárodnění" nebo "vyvlastnění". Stačí, aby na dům či byt, který majitel pronajímá, byla jiná sazba daně.

Co třeba zdanit nájemní byt či dům 2% z odhadní ceny ročně? U bytu za 1 milion to bude 20.000 korun ročně. O to bude nutné zvýšit nájemné - ale pak si nájemník už raději také sjedná hypotéku. Protože nájemní bydlení by rázem vyšlo podstatně dráž. A co třeba jednorázová "solidární daň" ve výši 5% z ceny nemovitosti, která se pronajímá? Ufff, u dvoumilionového domku to jsou pěkné peníze.

Vynalézavost politiků nezná mezí, když jde o nové a vyšší daně. Koneckonců, strany které mají vysoké daně v programu, stále získávají velké voličské preference. Takže co by nebylo možné zvýšit daně těm "kteří těží pronájmů".

 

Rizika nemovitostí jsou velká. Tzv. finanční poradci (a následně banky) mají velké provize právě z uzavřených hypoték. Veřejnost je masírována líbivými frázemi o tom, jak každý bude ve stáří žít z pronájmů svých bytů a domů. O nesmírném riziku, které se za těmito frázemi skrývá, mainstream pochopitelně mlčí. O tom, jak nesnadný a zdlouhavý může být prodej domu či bytu, se také taktně mlčí. Mějte tato rizika na paměti, než propadnete líbivé představě, jak vám domy a byty "vydělávají na stáří"!

 

Autor: Martin Kopáček | úterý 7.1.2014 22:23 | karma článku: 29,16 | přečteno: 2438x
  • Další články autora

Martin Kopáček

Doplatí Češi na německé chyby?

Dovolím si malou konspiraci: Německo k nám v letech 2017-2019 přesune problematické uprchlíky. Německo nezvládá nápor kriminality, nezvládá integraci uprchlíků. Zde jsou fakta, která mne k této úvaze vedou. Doufám, že se mýlím.

17.8.2016 v 17:16 | Karma: 46,82 | Přečteno: 6878x | Společnost

Martin Kopáček

Kóma penzijního systému

Že důchodům zvoní hrana, to není nic nového. Konec druhého pilíře je začátkem demontáže jedné velké pyramidové hry, která se nazývá "důchodový systém". Je jasné, že vítězem bude ten, kdo včas převezme zodpovědnost.

20.5.2015 v 15:05 | Karma: 25,45 | Přečteno: 2128x | Ekonomika

Martin Kopáček

Přijde medvěd?

Trhy nám velmi štědře nadělují příležitosti k dobrým obchodům. S dlouhodobým býčím cyklem rostou i rizika korekce. Může dojít k poklesu trhů a ke konci růstového trendu? Může se medvěd probudit a porazit pětiletého burzovního býka? Příležitostí na burze rád využívám, nyní si dovolím poukázat i na aktuální rizika.

4.2.2015 v 12:52 | Karma: 6,12 | Přečteno: 793x | Ekonomika

Martin Kopáček

Kvótami to začíná, průšvihem to skončí

Jste zaměstnanec? Představte si, že každý měsíc musíte hodit část výplaty do kanálu. Libí? Asi moc ne. Jste zaměstnavatel? Představte si, že budete muset platit X lidí, které ke svému podnikání nepotřebujete. Líbí? Asi vůbec ne. Ať zaměstnanec nebo podnikatel, obě kategorie budou zasaženy stejně. Kvóty jsou zlo.

29.11.2014 v 18:20 | Karma: 31,09 | Přečteno: 1470x | Ekonomika

Martin Kopáček

Můj drahý Berňo

Já vím, že bych ti měl říkat Finanční úřade, ale předem se omlouvám. Krátké vysvětlení, proč ti říkám raději drahý Berňo: Dříve se místo "daň" říkalo "berně". Je to z hlediska jazyka správnější, ty přece ode mne bereš. Já ti nic sám od sebe nedávám.

9.11.2014 v 21:50 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1041x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1776x
Jsem burzovní obchodník.

Podívejte se na můj web:

www.martinkopacek.cz

 

 

Jsem burzovní obchodník a investor.

Obchoduji opce na US burzách od roku 2005.

Věnuji se investicím do drahých kovů. Není to umění ani věda, je to řemeslo.

Získané zkušenosti dávám k dispozici dalším zájemcům.

Burza má dvě nádherné vlastnosti: je dostupná každému a s nikým si zde nekonkurujete.

---

Know-how a postřehy najdete na : www.martinkopacek.cz